joi, 6 mai 2010

Suntem in top!

hahaha...
Asa cum scriam ieri, cand toata lumea arata cu degetul intr-o directie, magicienii se joaca in alte locuri!
Hai sa vedem cine ghiceste raspunsul urmatoarei ghicitori!
Cand toata lumea vorbeste despre destramarea zonei Euro, despre problemele Greciei, Spaniei, Portugaliei, care sunt tarile cu rating AAA (cele mai stabile posibil, cu ZERO risc) care pot fi trecute pe lista falitilor?

Oh da... Prima din top (daca ne uitam doar la tarile "super sigure"), asa cum credeam, cu un nivel al leverage-ului la cote astronomice, pregatindu-se de o lovitura viitoare este... US! Locul 16 intr-un top destul de biased de altfel avand in vedere ca se considera in continuare perspective de crestere economica pe care eu nu le vad cel putin deocamdata. urmatoarele in acest top sunt Noua Zeelanda, Australia si UK, adica fix tarile despre care toti considera ca sunt sigure, chiar daca au aparut deja zvonuri despre probleme ale UK (o tara tot din zona unde sunt atintite privirile). 
Prin faptul ca au acum ratinguri la fel de bune ca si activele toxile inainte de caderea Lehman, aceste tari isi asigura finantare ieftina (ex: US are CDS de 30 puncte versus Grecia care ajunsese pe la 700 puncte) asa ca aparent deocamdata este totul sub control. Totusi, magia se termina la un moment dat.
Atentie!!! Raportul este insa unul vechi! Grecia nu mai are demult CDS de 300, US nu mai are de ceva vreme datorie publica de 87% iar Romania... Romania din pacate nu mai are doar 14% datorie publica!

Ca tot veni vorba despre tarisoara noastra, si aici suntem "de top"... chiar daca este vorba despre o prognoza facuta cand se spera ca vom avea o crestere economica de ... 5%...?
Cum se modifica aceasta prognoza in conditiile in care toate tarile au avut scaderi economice? Cum se modifica in conditiile in care toate tarile si-au crescut datoriile publice?
E o intrebare destul de buna.
Poate ne va ajuta vreun alt blogger care are destul timp sa updateze statisticile si sa refaca calculele!

2 comentarii:

Akhenaton spunea...

"The market can stay irrational longer than you can stay solvent"

Tu ai dat citatul, cum s-ar traduce el in ceea ce priveste datoriile suverane?

Informatii-economice spunea...

eu doar l-am preluat... traiasca papa Keynes pentru el (chiar daca nu l-am gasit scris nicaieri si ii este doar atribuit).

Cat despre intrebarea ta, chiar daca e retorica, voi relua o tema expusa de mai multe ori pe blog, in principal pentru cei cu inima slaba... nu va speriati!
Chiar si atunci cand lucrurile o iau razna, vor mai exista ocazii de exit la un nivel mai profitabil decat daca iesi atunci cand iese toata lumea speriata.
Bull traps and bear traps, corectii si volatilitate all the way...