miercuri, 3 noiembrie 2010

Anuntul FED

Acum 1/2 ora a venit anuntul FED.
S-ar parea ca evolutia de astazi a aurului a fost doar o simpla speculatie destul de bine facuta. FED a anuntat cumpararea unui pachet de 600miliarde usd pana la mijlocul anului urmator. Acest lucru ar trebui sa se intample in transe lunare de 75 miliarde.
Diferenta intre asteptari si anunt e destul de mare pe plan psihologic:

Piata se astepta la anuntul cumpararii de 500 miliarde in urmatoarele 5-6 luni, in transe de 100 miliarde, urmat de reevaluarea programului si alte achizitii.

Ce s-a anuntat e o suma mai mare (mereu da bine sa surprinzi cu cifre mari), dar esalonate pe o perioada mult mai lunga, in transe mai mici, in conditiile in care "It said it would regularly review the pace and size of the program and adjust it as needed depending on the path of the recovery."

Suma mai mare a provocat deja efecte: Dolarul a inceput sa se indrepte in jos, atingand deja 1.41 fata de eur si pierzand 1/2 din ce recuperase in fata aurului.

Sa vedem insa efectele pe termen mediu, peste 2-3 zile. In acest moment Eur a primit inca o doza de energie care l-ar putea duce usor la 1.42 asa cum spuneam odata dar nu mai credeam sa se intample.
Interesant este ce se va intampla cu economia americana...
Creditele ieftine datorate lichiditatii excesive ar trebui sa relaxeze putin povara de pe umerii celor indatorati dar dupa ce te-ai fript cu supa de obicei sufli si in iaurt!

Variantele sunt:
1. Extra lichiditatea duce la incurajarea exporturilor americane, la cresterea ocuparii, la relansarea consumului populatiei si la inflatie, motiv pentru care economia americana reporneste
2. Stocul de case deja executate sau in executare a lasat urme adanci in psihologia americanilor asa ca vor fi deosebit de reticenti in ce priveste creditele noi. Banii se misca cu greu si de aceea QE2, la fel ca si prima casa 2, nu face decat sa prelungeasca agonia si sa epuizeze rezervele de crestere
3. Desi volumul anuntat pana acum e la 1/3 din QE-ul deja intreprins (fara efect), este fix apa la moara necesara formarii de noi bule pe active
4. Alta varianta -care?2 comentarii:

cossoft spunea...

Este fix apa chioara...asa cum se vede si din voturi. Parerea mea personala, este ca SUA nu se relanseaza cu asta...si de fapt nu vad inca nici o metoda economica de relansare pe baze normale. Sa fiu in locul lor...nu stiu ce as face cu deflatia desupra capului.

Informatii-economice spunea...

@Vranceanu - Atentie! efectul nu va fi zero ci sustinerea (ba chiar umflarea in continuare) a unor bule!