joi, 4 noiembrie 2010

Motivul QE2 - By Ben Bernake

Pentru cei care nu au vazut acest articol scris de Ben insusi, il recomand cu drag.
A aparut ieri ca motivatie a anuntului de... ieri... motivatie data de insusi capul FED-ului.
Este modul prin care Ben spune ca este dispus sa "joace" viitorul Americii pe o carte proasta pentru ca ei... americanii de rand sa nu sufere din cauza somajului.

Imaginati-va proprietarul unei masini de viteza al carei motor a luat flacari pe autostrada... El stie bine ca acea masina merge cu benzina si observa cum pierde din viteza...
Asa ca in ciuda flacarilor se napusteste cu cateva canistre pline pentru a oferi soferului senzatiile mult dorite!

Interesant este si citatul urmator care-mi aduce aminte de o vorba a economistilor: Politicile economice sunt formate din masuri anuntate si masuri efectuate!
"Stock prices rose and long-term interest rates fell when investors began to anticipate the most recent action."

Imi place ca totusi ei au un grad mai ridicat de realism: spun ca excesul de lichiditate ii va ajuta pe homeowneri sa-si refinanteze creditele spre deosebire de Boc... micutul doreste sa relanseze sectorul constructiilor:))!
"For example, lower mortgage rates will make housing more affordable and allow more homeowners to refinance."

O ia insa pe aratura cand spune ca vrea investitii... pentru ce? Vi se pare ca e cerere prea mare?
"Lower corporate bond rates will encourage investment."
Domnu' Bernake, sa stiti ca firmele private care nu e "tu big tu feil" investeste atunci cand vad ca iese cascavalu', nu atunci cand cineva le da bani.

Adevaratul motiv al QE2 transpira din articol:
"And higher stock prices will boost consumer wealth and help increase confidence, which can also spur spending."

Ciudat e ca si barbosul recunoaste ce
"Our earlier use of this policy approach had little effect on the amount of currency in circulation or on other broad measures of the money supply, such as bank deposits. Nor did it result in higher inflation"... Adica 1.6 Trilioana au avut efectul unei cepe degerate asupra economiei dar... Au tinut sus piata financiara, nepunand presiune asupra sistemului de pensii private si neprovocand un val de miscari sociale!

Cred ca stiti declaratia Goldman Sachs care spune ca ar fi nevoie de 4 Trilioane injectate acum ca sa aibe efect asupra asteptarilor pietei... Corelata cu parerea lui Ben ca in trecut QE1 nu a functionat ma face sa ma intreb de ce se recurge la QE2... ca sa balteasca banii in banci in timp ce preturile o iau in jos???


Inchei cu un banc:
Presedintele Obama il cheama pe Ben Bernake la consultari.
Obama: iti ordon sa finantezi sistemul penitenciarelor cu 1/2 din valoarea QE2 si sa asiguri conditii de lux tuturor condamnatilor!
Bernake: Domnule presedinte, daca am putea, am prefera sa bagam banii acestia in educatie sau infrastructura, nu in sistemul penitenciarelor!
Obama: Daca tu crezi ca dupa tot ce facem vom merge la scoala sau pe vreo autostrada... te inseli amarnic!

Niciun comentariu: