miercuri, 14 iulie 2010

Perioada de AUR...

Am avut astazi o discutie electronica cu Flavian, un 'baiat de aur"... El este un puternic sustinator al metalelor pretioase, considerand, la fel ca multi altii, ca problemele economice care vin sunt mai grele decat cele de pana acum, in conditiile in care economiile nu mai au suflul (sau "inertia" cum spunea tovarasu Vladescu) de odata.
Flavian vorbea si despre posibilitatea unor falimente rasunatoare "in lant", lucru destul de posibil...
Problema cea mare e ca in conditiile in care asta se intampla (si sunt mari sanse in urmatorii 5 ani sa vedem asa ceva), deflatia va fi asa de puternica incat oamenii vor intarzia orice achizitie (probabil in afara de mancare), sperand/ stiind ca preturile vor continua sa scada. Lipsa cererii ar duce in aceste conditii la o deflatie si mai mare si astfel la un adevarat haos economic. Intr-un final am ajunge la Hiperdeflatie, adica o scadere autointretinuta si generalizata a preturilor.
Problema e ca intr-un astfel de moment, oamenii vor tine de bani cu dintii!!! Aurul si argintul ar trebui sa pice odata cu restul economiei... dar mai rau avand in vedere ca nu sunt de mancare:)
Ca sa dau un exemplu recent, Ce s-a intamplat cu USD si respectiv cu aurul atunci cand o firma foarte mare a picat?
Cum au evoluat cele 2 atunci cand a picat Lehman?

Cu negru e Dolarul... cu Maro (chiar nu e un apropo) e aurul...
Data marcata este 19 Octombrie... Cam o luna dupa ce Lehman a picat...
Cu alte cuvinte evolutia de dupa picajul Lehman se vede in imagine... nu o mai comentez...
Intrebarea ar fi ce s-ar intampla daca ar pica GS + BS + AIG + DB + altele (numele sunt puse doar ipotetic)...

Ar fugi lumea de bani? ar reforma sistemul si ar arde FIAT money?... sau...???
Am vazut ca sunt destul de multi cititori foarte informati pe site... asa ca ma intereseaza parerea voastra!



8 comentarii:

Anonim spunea...

Eu inca cred in ideea ca singurul scop al acestei mascarade de criza este impunerea unei monede unice la nivel mondial...ce va veni cu un tam-tam de zile mari...cu scopul salvator al tuturor popoarelor...vorba lu Nea Nicu. Eu sper insa sa nu apuc ziua in care moneda aia va fi calculata in ron...ca direct in sclavagism ma trezesc. O seara buna.

Dan Selaru spunea...

Raspunsul sta in 6000 de ani de istorie nu in 40 de cand banii nu mai au legatura cu metalele pretioase.

ionut spunea...

Aurul e moneda si moneda e aur (si argint).

vala spunea...

istoria ne-a demonstrat ca de obicei adevarul e undeva la mijoc...nu cred ca vom avea vreodata hiperdeflatie, nu cred ca omenirea se va intoarce doar la ferme, nu cred ca va exista vreodata vreo perioada in care oamenii sa cumpere doar mancare si sa tine de bani cu dintii... insasi natura umana cu un bonus zdravan de lacomie va impiedica asta ....

lucrurile sunt simple: aurul sigur va depasi 8.000 dolari uncia in urmatoarea suta de ani :) ... si pana atunci va mai cadea de vreo cateva ori ... iar graficul cu ce s-a intamplat cu pretul aurului la o luna dupa lehman ... il consider perfect irelevant ... el se poate oricand repeta ... sau nu ...

Informatii-economice spunea...

Wau cata lume buna:) Multumesc pentru pareri.
@Anonim, s-a vorbit foarte mult despre o moneda global si am mai scris despre asta aici. Nu cred ca va avea vreodata sanse iar Euro este un bun exemplu de ce nu.
@Dan, ai perfecta dreptate, 6000 de ani contin mult mai multa informatie decat 40. Totusi, daca ne uitam la schimbarile omenirii in ultimii 40 de ani vom vedea ca datele problemei sunt un pic diferite.
Cum a evoluat pretul aurului in '30? pai a fost FIX in prima perioada, cea cu scaderi puternice, a fost apreciat (din nou prin decret) pana la o valoare mai mare pentru a permite omenirii sa-si revina... Daca mai spunem si de confiscarea metalelor pretioase din acea perioada... nu cred ca aurul e cheia.
@Ionut - pana si aurul a fost standardizat sub forma de monede ca sa poata fi transferat mai usor!
@Vala - pentru o perioada scurta - 1an spre ex. oamenii pot tine cu dintii de bani... nu vor face niciodata asta pe termen lung iar motivul ar fi acela ca bancile centrale "au grija" de astfel de echilibre. Nu acelasi lucru se poate spune despre aur... au fost atatia care au luat in groapa mai mult aur decat vom vedea noi vreodata!
Am scris mai demult un post mai detaliat despre aur, cu 2 opinii... una inflationista si una deflationista. Concluzia mea atunci era ca ambele scenarii sunt corecte doar ca perioada de timp e diferita!

Cat despre relevanta graficului, imi permit sa te contrazic. E foarte relevant! El arata ca atunci cand lumea se prabuseste (cum s-a intamplat in cazul Lehman), oamenii fug in lichiditati, nu in bunuri! Prima reactie a fost... Cred ca decuplarea lichiditatii de aur se vede extraordinar de bine pe grafic!

Multumesc si pentru voturi... Sper sa vina si alte pareri pentru ca scopul general al blogurilor este schimbul de opinii.

Flavian spunea...

Graficul tau arata ce se intampla pe termen scurt doar atunci cand o singura banca mare se prabuseste. Daca ar pica GS + BS + AIG + DB.. cardul tau ar mai avea vreo valoare ? Ce sa faci cu cele cateva hartiute ramase in buzunar daca toate supermarketurile ar avea conturile blocate ? Banii in majoritatea lor sunt electronici. Notiunea de sistemic risc nu e suficient de clara ?

Vala - nu cred ca vom avea vreodata hiperdeflatie, nu cred ca omenirea se va intoarce doar la ferme.. nu cred ca un aparat mai greu ca aerul poate zbura, nu cred ca mai scapam de Ceausescu, nu cred ca imperiul sovietic se poate prabusi... ;)

Cat priveste chestionarul, as fi ales, ca de obicei, varianta care lipseste: oamenii vor prefera din nostalgie o moneda pentru realizarea schimburilor economice si vor alege aurul din instinct cel putin in perioada de tranzitie de la sistemul actual la unul in care banii nu vor mai fi necesari.

P.S. Vezi ca la setari in Design - Elemente de pagina - Arhiva blog - Editati - Frecventa arhivarii e mai util pentru cititori sa alegi lunar.

Informatii-economice spunea...

Foarte interesanta aceasta varianta... Merge un pic mai departe decat am mers eu...
Incerc sa-ti raspund la noapte ducand scenariul si mai departe!

Flavian spunea...

Scenariul poate continua mai departe cu TNG mai ales ca sistemul NWE pare unul destul de interesant... ;)