joi, 29 aprilie 2010

Pe cine ajuta de fapt programul Prima Casa

Asa cum ati observat in Romania a aparut un program foarte interesant. Ne-am dat cu totii cu parerea daca o fi bun sau rau dar nimeni nu a intrebat cum putem evalua ceva despre care nu intelegem motivatiile.

In orice fel de analiza referitoare la eficienta unui proiect se pleaca de la obiective! Atingerea obiectivelor inseamna ca proiectul a fost eficient in timp ce neatingerea lor inseamna ca... v-ati dat deja seama.

Care ar putea fi obiectivele primei case?
1. Este un program social care ajuta tinerii sa-si ia case...??? GRESIT, un program adresat celor cu venituri mult peste medie nu poate fi numit program social!
2. Este un program de relansare a economiei. Folosim domeniul care ne-a adus cele mai mari cresteri in trecut si speram sa ne ajute mai departe...??? GRESIT DIN NOU! Daca vom face o comparatie cu un autoturism, de la 0 la 100 km pe ora va ajunge in 10 secunde. De la 100km/h la 200 de km/h unele nu ajung niciodata. Avem domenii care sunt la 0km/h... agricultura si infrastructura sunt doar 2 dintre ele... Sansele ca acestea sa aibe o crestere mai mare decat un domeniu care este oricum mult supraincins si despre care spuneam aici ca s-ar putea sa sufere o scadere a cererii viitoare sunt imense. In plus, daca analizam motivele pentru care cererea scade, observam ca multe nu au legatura cu criza actuala!
3. Este un program de protectie a bancilor in fata debitorilor ce intra in default...? Foarte posibil... Dar de ce sa ajuti bancile, cele care au acordat credite mult prea usor?
4. Este un program prin care guvernantii spera sa reuseasca sa-si limiteze pierderile imobiliare cauzate de scaderea preturilor, neanticipata in nici un fel de ei desi au avut mult mai multe informatii. Clar nu...:):):) Cum ar putea ei sa lucreze impotriva dorintei poporului si sa riste sa nu faca ceea ce e corect??? :):):)
Imobiliarele au fost intr-adevar domeniul in care mai toti guvernantii au bagat banii obtinuti din comisiile de privatizari, contracte micute etc... restul banilor cine stie unde sunt.
Nu o sa abordez prea mult punctul 4 deoarece imi provoaca si mie si sunt sigur ca si voua frustrari, iar acesta chiar nu e un lucru bun!

Dupa ce am verificat potentialele obiective, haideti sa vedem principalele strategii pe care le-ar putea folosi un stakeholder pentru a maximiza profiturile din Prima Casa si cine sunt cei care pot castiga din acest program. Partea aceasta a mai fost publicata de mine pe un alt blog si a fost scrisa unui jurnalist pe 02.06.2009. Este inca valida si deja isi dovedeste cat de adevarata este!


Castigator dezvoltatorul
Dezvoltatorul negociaza un pret mai ridicat decat pretul de piata si include anumite "beneficii"
"Chiriasul" primeste o casa in chirie cu doar 5% din costul ei (bani care cel mai probabil se intorc la el prin alte metode - Ex: cumperi o casa si primesti cadou o masina) + posibilitatea de a deveni proprietar la final in cazul in care ii convine.
Statul plateste atunci cand clientul nu o face asa ca noi pierdem in timp ce baietii destepti castiga.

Castiigator banca 

In conditiile in care statul doar garanteaza, bancile sunt salvate de criza... eu as da credite in locul lor pentru fiecare persoana din Romania, targetand in special persoanele care in mod sigur nu vor putea plati...
Imaginati-va ca puteti da un credit de 60k euro cu o dobanda de 40% iar apoi executati statul dupa cateva luni castigand astfel toate comisioanele exagerate + dobanzi pe care nu le-a negociat nimeni... e asta o afacere sau nu?

Castigator "chiriasul"...
Cum ar fi cu 3000 de euro sa cumperi o masina de 5000Euro si sa ai acces timp de 3 luni la o casa de vacanta... fara nici un fel de grija deoarece la final va plati statul...
Mai mult, am ciudata impresie ca statul nu va da oamenii afara din case din cauza imaginii... cum ar fi in cazul acesta sa fiti considerat si un caz social si sa locuiti intr-un apartament cu o chirie modica?
Este doar un exemplu...!!!

Castigatori... oamenii politici
Conteaza mai putin ce coloratura au, ideea principala este ca poti clama in campanie ca ai ajutat tinerii cu case si ai redresat situatia pe piata constructiilor...
oameni care sa creada se vor gasi...





Cine sunt insa pierzatorii acestui program?
Aici va las pe voi sa-mi spuneti. Ganditi-va insa inainte sa ma contraziceti ca primul credit intrat in default a obtinut o suma de 57k Euro cu un salariu de 600 ron (multumesc Khris pentru link)...

2 comentarii:

Unknown spunea...

Salut, eu am vandut un ap. 2 camere prin prima casa in noiembrie 2009. Ce pot sa-ti spun e ca sistemul de analiza al dosarului de credit e capusat de spagari, care culmea sunt angajatii bancilor cu care ai de a face.

Pentru a putea misca dosarul spre Fondul de Garantare trebuie sa dai spaga, altfel se intampla ca dosarul sa-ti fie uitat intr-un sertar al bancii. Tipic romanesc.

Se pare ca Prima Casa are o bresa prin care statul garanteaza credite subprime si chiar mai rau. Asa ca bancile au semnat cu oricine ca oricum riscul e preluat de stat. Nu m-ar mira sa iasa si vreun dosar in care banca X a semnat si cu client mort.

Cred ca Prima Casa e singurul mod in Ro de a obtine un credit in conditii cat de cat apropiate de ceea ce gasesti in UE , ca doar suntem in UE. Restul sunt dobanzi nesimtite care chiar daca ai un venit peste medie in Ro este jecmaneala curata.

Un venit peste medie in Ro e un venit sub medie in UE, iar in UE sunt conditii mult mai bune de a putea contracta un credit. Banca insasi iti mareste riscul de a intra in incapacitate de plata cerand dobanzi mari. Deja castig putin si exista mereu riscul sa raman fara loc de munca, darmite cu dobanzi mari care ma cocoasa. Plus ca indexul la care e legata dobanda la prima casa e Euribor, care azi datorita BCE nu mai este un index speculat. Indecsii interni ai bancilor in Ro sunt o alta sursa de tepuit clientul.

Nu cred ca statul roman pierde. Statul va vinde acel imobil. In plus statul pe orice tranzactie imobiliara incaseaza taxe.

Informatii-economice spunea...

@Danut,
Intr-adevar, programul prima casa este un program care introduce mult Hazard Moral in sistemul bancar din Romania prin faptul ca multi dintre clienti stiu ca nu vor pierde decat ce au platit in caz ca nu pot duce creditul pana la capat.
Mai mult, el introduce si Selectie Adversa deoarece bancile pot castiga o serie de comisioane ridicate si complet nemuncite selectand clientii pentru care Statul Roman le va returna destul de curand banii.
Problema cea mare este ca noi toti platim pentru ceva care nu face bine: Daca nu ar fi fost programul tu ai fi luat acelasi apartament la un pret mai mic dar probabil cu o dobanda mai mare... Ba chiar mai mult, care face mai mult rau.
Felicitari pentru apartamentul cumparat. Sa-l stapanesti sanatos si sa te bucuri de el.