miercuri, 28 aprilie 2010

Living in a bull-trap

Cateva luni am fost inundati de vesti bune... productia industriala creste, productia de otel asisderea, advertisingul a avut o luna martie si un aprilie mult mai bune decat lunile precedente etc...
Trebuie sa ne amintim insa un lucru foarte important: am trait intr-o bula speculativa care a avut diverse forme: imobiliara, de consum, a creditului ieftin si usor accesibil etc.
Ne-am trezit la un moment dat intr-un varf incredibil in care parea ca rotitele economiei se misca iar noi suntem pe val...
Ce stiau doar unii acum 3 ani este ca valul creste si apoi se sparge intru-un sistem de tip boom and burst.
Avantajul Romaniei este ca a fost pe acest val timp de doar 5-7 ani. Dezavantajul major este ca in tot acest timp a avut o politica profund prociclica.
Dupa cresteri de 7.4% in 2008, a venit anul 2009 in care economia a scazut (in loc sa creasca cu doar 5% cum se prognoza). Am ajuns la bottom?
Hai sa ne uitam pe graficul de mai jos:
incercam sa punem pe grafic momentele in timp?
1999-2004 Stealth Phase? firme mari au inceput sa vina in Romania in ciuda climatului instabil si a problemelor majore din 1998...
2004-2006 Awareness Phase cand lucrurile au inceput sa miste?
2006-2008 Mania Phase...? perioada in care toti oamenii erau investitori, se plimbau cu harta in mana prin tara pentru a gasi cel mai profitabil teren unde vor construi sau in care fiecare firma vindea de rupea?

Oare unde suntem acum? problemele reincep sa loveasca sistemul bancar (GS e doar un exemplu cu fff multe ramificatii) dupa o oarecare pauza cand cererea de locuinte in US parea ca incepe sa creasca, datoriile statelor se acutizeaza (Grecia si Portugalia au fost downgradate, Grecia ajungand la gunoi...
trist nu? cel mai probabil trecem de perioada de bull-trap intr-o noua faza...

4 comentarii:

Unknown spunea...

Hai noroc cu noul tau blog. Mi-a placut ca ti-ai terminat acest articol cu o intrebare, indemnind cititorul la actiune.

Privind graficul tau eu cred ca suntem intr-o perioada de "frica" atita vreme cit si guvernul/ele, si bancile incep sa "faca" cite ceva "normal": redimensionarea administratiei de stat, salarii si, ce-i mai important, bancile reconsidera metodele de imprumut.

Sper ca din perioada de frica sa nu alunecam in disperare, ci sa ne revenim.

Tomis

Informatii-economice spunea...

Multumesc pentru primul comentariu:)
Din pacate eu cred ca perioada de disperare este una necesara dar care poate fi privita constructiv. Este o perioada mai jos decat ar fi fost daca nu s-ar fi creat un bubble dar care asigura investitorii ca s-a atins bottom-ul.
Sa speram insa ca va fi scurta si usoara...

Dragos spunea...

Sau am putea vedea programul prima casa ca "return to normal" , o aparenta crestere , si noi sa fim deja in "fear" .
Oricum modelul mi se pare extrem de real si plauzibil

Informatii-economice spunea...

@Dragos - este greu de decis exact unde suntem. Din pacate insa noile masuri necesare pentru respectarea deficitului convenit cu FMI ne arunca pe o panta negativa mai abrupta. Este foarte rau ca ajungem sa facem cresteri de taxe in perioada de criza (interzise de majoritatea cartilor ref la tratarea crizelor), dar se pare ca nu suntem in stare sa eficientizam colectarea si utilizarea banilor.