sâmbătă, 12 mai 2012

Despre postul precedent...

Am inceput luna Mai exact asa cumm ma asteptam... 1. alegeri in Franta... Spuneam ca cel mai probabil ne indreptam spre socialism in acest caz... si ghici ce? Socialism sa fie! 2. Alegeri in Grecia... Spuneam ca e un moment interesant deoarece nici la ei oamenii nu vor sa plateasca datoriile sau sa stranga cureaua / pensioneze la o varsta normala de pensie asa ca, la fel ca si romanii ar vota pe cel care minte cel mai frumos... si au votat tot varianta sociala care a spus o poveste frumoasa dar acum nu reuseste sa formmeze guvernul... 3. Vorbeam despre "O potentiala downgradare a multor banci din Europa"... care baga mizeria sub covor inca din 2008. Asta inseamna cheltuieli mai mari de finantare, un blocaj monetar interbancar si duce la potentiale falimente in domeniu... nu a inceput inca dar se simte ca vine... Un exemplu este anuntul "de weekend" al al Fitch care tranteste ratingul celei mai mmri banci ammericane... Urmeaza desigur Europa dar probabil agentiile de rating vor astepta weekenndul urmator sau peste 2 weekenduri! 4. problemmele politice din Grecia si Franta si faptul ca Franta va fi la conducerea ECB in perioada urmatoare au potentialul de a da mari batai de cap Germmaniei... tara foarte expusa pe Grecia, Italia si alte tari "periferice"... si dupa cum stim, intre parerile lui Merkel si cele ale lui Hollande sunnt diferente semnificative. Hollande a promis in campanie tocmai opusul propunerilor li Merkel. Franta e un stat social care ar prefera sa se printeze bani pana cand o genneratie va crapa complet. Germania pe de alta parte e cea care munceste si produce asa ca ar prefera ca eforturile ei sa se transforme si in "Joie de vivre" iar asta inseamna ca cei care au benneficiat pana acum de productia nemteasca si au cummparat pe credit ar trebui sa plateasca. 5. Pe Forex ar trebui sa inceapa nebunia... si vedem ce se intampla cu Leul si celelalte monede din regiune (nou minim istoric suna intr-un mare fel, in mai ales dupa ce iese consilierul guvernatorului sa spuna sa nu ne mai asteptam la un curs mmai jos), cu Euro fata de USD etc. Pana acum as zice ca am cam avut dreptate. Ce urmeaza? Din pacate cativa ani destul de dificili dar "on the long run we shall all be dead"... Pe termmen scurt, Euro ar trebui sa mai aibe o ultimma apreciere in fata USD care ar trebui sa porneasca de pe la 1.286 si ar trebui sa se opreasca sub 1.28. Stiu ca toata lumea spune despre falimente ca sunnt imposibile... Bancile centrale si statle ar interveni imediat sa salveze sistemul financiar... Si ar avea dreptate in mod normal dar hai sa ne amintim ca Grecia nu si-ar putea plati nici macar pensiile daca nu s-ar imprumuta in conditiile in care imprumuturile vor fi din ce in ce mai scumpe, Germania ar vrea sa dea o lectie statelor periferice pentru a putea obtine mult dorita uniune fiscala iar in Europa sunt extrem de multe banci expuse. Nu mai vorbim despre Spania, Italia si Portugalia...

5 comentarii:

Anonim spunea...

"Euro ar trebui sa mai aibe o ultimma apreciere in fata USD care ar trebui sa porneasca de pe la 1.286 si ar trebui sa se opreasca sub 1.28. "

Sa se opreasca sub 1,28? Chiar asta ati vrut sa scrieti?

George

edy spunea...

Poate reveni euro la 4,3 in urmatoarele doua luni?Exiata pareri in acest sens ale unor economisti.

Unknown spunea...

Nu cred ca vedem euro la 4,3 asa rapid.
Cat despre EUR USD, dupa ce se va deprecia euro (asta daca grecii nu ajung la un guvern provizoriu), isi vor aduce toti aminte ca nici americanii nu stau atat de bine ca datorie publica si deficit.

Informatii-economice spunea...

@George - speram sa mai vad Eur/USD la 1.32. din pacate acum cred ca poate ajunge la max 1.29.
@Edy - Eur / ron si-a schimbat intervalul de variatie asa ca doar daca prinzi un minim ai sanse la 4.3.
@FinanteAzi - eu vad Eur/USD picand in continuare destul de serios (pe termen mediu). E adevarat ca dupa aceea, depinzand cum va pica, isi va putea reveni sau nu.

EDY spunea...

Ma uitam prin declaratii de avere anul trecut la demnitari.Surpriza ,presedintele tinea economiile USD/RON 50/50 ,Geona tinea 80/20 tot USD/RON.Acum vad ca Florin Georgescu tine 80% titluri de stat pe lei .Ce sa mai credem?