luni, 30 mai 2011

La multi ani!

O fundatie din US a stabilit o metodologie prin care se stabileste cat la suta din munca unei persoane se duce la stat si cat le ramane "contribuabililor". Pe aceasta baza s-a considerat ca prima parte a anului muncim pentru stat iar apoi pentru noi.
Pentru Romania, ziua in care "incepem sa muncim pentru noi" este astazi, 30 mai.
Pentru asta va urez un sincer "la multi ani" si va mai urez sa prindem momentul in care aceasta zi va pica pe 1 ianuarie.

Indicatorul este calculat comparand cheltuielile publice dintr-un an cu PIB-ul acelui an si are o valoare pentru Romania de 40.8%.
Daca insa vom calcula acelasi indicator ca procent din ce castiga fiecare dintre noi (excluzand astfel profitul firmelor de stat si alti indicatori), ne amintim de valoarea sarcinii fiscale a scazut de la 45.2% in 2001 la 41.6% in 2008, apoi a crescut pana la 43.25 in 2009 din datele comunicate in Sept 2010...
Trebuie sa mai spun si ca acesti 43.5% include doar taxele directe aplicate asupra muncii atat angajatului cat si angajatorului... nu includ TVA, taxe pe proprietati si diferite alte taxe.

Intrebare 1: cam cat credeti voi ca este cu adevarat sarcina fiscala aplicata noua din totalul productiei noastre? Eu as spune ca aproximativ 60% din ce producem se duce la stat care apoi ii redistribuie in diferite moduri.
Intrebare 2: ai fi mai multumit daca incepand de maine ai castiga de 2.5 ori mai mult decat astazi?
Da,cea de a doua intrebare e un pic biased deoarece ar trebui sa te ocupi tu de educatie (dar acest domeniu e la pamant in .ro si cu un salariu dublu cred ca destul de multi ne-am permite un MBA la Oxford sau INSEAD), de sanatate (eu nu am mai luat un medicament compensat de vreo 7 ani si imi manageuiesc in mod privat "asigurarea de sanatate" cu o suma mult mai mica de bani decat valoarea pe care o cotizez la sistemul de stat, desi am parte de conditii mult mai bune si desi nu a trebuit sa dau niciodata spaga), politie (cred ca stiti ca avem cel mai mare aparat de ordine publica din Europa si surprinzator, una dintre cele mai mari criminalitati), justitie (acum chiar ca imi vine sa rad... Vezi aici de ce!), aparare nationala (aici ar fi intr-adevar ceva mai dificil) si desigur infrastructura, asigurari sociale si multa birocratie...
Dar stiind calitatea acestor servicii publice, sunt sigur ca le-am putea obtine pe toate cu doar 20% din ce producem, nu cu 60%!

9 comentarii:

Anonim spunea...

am avut curiozitatea morbida sa aflu cu adevarat cad dau statului, punand si TVA-ul din produsele consumate prin adunare simpla (doar)de pe bonurile fiscale la plati cu cardul, facand o aproximare relativa a accizelor (si altor taxe) de la tigari, ceva alcool, si de pe bonurile de benzina si facturile de energie si gaze, plus de asta toate sumele care merg la stat direct din salariu (aliniate in coloana pe fluturas, platite de mine si de angajtor), taxele locale pe masina, apartament, loc de parcare, asigurarea obligatorie auto si cea de locuinta (care sunt taxe, nu asigurari in realitate), abonamentul la radio si TV public (ce banc bun, asta cu ''abonament'') poate am mai uitat ceva si am ajuns la frumoasa cifra de 72,8%. Nu stiu daca nu am uitat totusi de ceva... Procentul depinde foarte mult de nivelul veniturilor si de structura cheltuielilor, poate ca la veniturile medii din Ro sa fie ceva mai mici, daca cumperi fara bon fiscal sau lucrezi la negru... DAR orisicum... cum e cu zeciuiala de pe vremea rascoalei de la Bobalna? acum e cam ''saptezeciuiala''

i-conomics spunea...

Situatia este mai complicata... statul isi insuseste din rezultatul muncii unui om aproape 90 % .. asa se poate calcula atat micro cat si macro... http://abciconomics.blogspot.com/2010/11/suntem-saraci-din-cauza-suprataxarii.html

Informatii-economice spunea...

@Anonim - daca ai pus doar ce se vede pe fluturas si pe chitante&facturi, nu ai trecut o suma frumusica platita de angajatorul tau.
Totusi, suma respectiva depinde foarte mult de venituri si provenienta lor si de cheltuieli (cat sunt produse accizate din cosul mediu, cat sunt produse "la negru", ce proprietati are persoana respectiva etc.)
Oricum, chiar daca valorile sunt diferite pentru fiecare dintre noi, ele sunt FOARTE MARI pentru noi toti!
Cred ca faptul ca fiecare dintre noi da 60-80% din ce produce "Statului" cred ca explica numarul mare de masini de fita din parcarile din Romania si de asemenea, ceea ce eu numesc "taxa de fitza" pe care o platesti de fiecare data cand vrei sa schizitionezi un produs/serviciu.
Ca sa va dau un exemplu al acestei "taxe de fitza" va recomand linkul acesta ... care este singurul domeniu in care Bucurestiul e mai scump decat una din cele mai scumpe capitale europene?...
@Iconomics - profitul reprezinta si el un venit pentru o investitie si pentru un risc. Nu cred ca e ok sa presupunem ca tot ce produce firma ni se datoreaza noua.

Anonim spunea...

@ informatii-economice: am calculat toate taxele pe munca (apar pe fluturas, atat in cazul meu, cat si al sotiei), la accize costul este calculat la un curs euro de anul trecut, de aceea am pus niste cifre aproximative (plus diferentele kg-litru la benzina de exemplu), cam greu cu 1000 de tigari de calculat exact, mai usor cu accizele si taxele de pe facturile de curent, cablu, internet, gaze. De asemenea, pe cat posibil cumpar produse alimetare direct de producatori - chiar daca pretul este aproximativ egal cu cel de supermarket, raman mai putin de furat pentru gasca chiorului, iar cand e vorba de alte produse platesc cu cardul si pastrez 6 luni atat bonul cat si chitanta de la card (asta de cand am avut surpriza ca pe un extras de cont sa am in 2 minute 3 tranzactii la acelasi comerciant, cu aceeasi valoare - si adormita de casiera imi tot spunea ca nu ii merge POS-ul).
Referitor la taxe de fitze... nu multumesc, aia care vor sa se dea mari, n-au decat sa intoleasca de unde vor si sa bea cafele pe Dororbanti...

Informatii-economice spunea...

@Anonim. Tu ai trecut taxele pe munca platite de angajat. Pe langa acestea mai sunt si cele platite de angajator!
Vezi aici. In general dubleaza contributia ta care e de aprox 35% din salariul brut--> 70% din brutul tau inseamna cam 50% din totalul productiei tale ce ar fi astfel de 135% din brut in lipsa taxelor... (nu sunt sigur ca se intelege dar doar pentru aceste explicatii am acum timp)

Anonim spunea...

nu vreau sa ma cert... dar este asa cum am spus, pe fluturas apar doua coloane in partea dreapta, una cu sume platite de mine pentru somaj 0,5%; CAS 10,5%; sanatate 5,5%, impozit 16%, impozit tichete masa in suma bruta ca valoare impozabila si o a doua coloana intitulata taxe companie, unde intra somaj, CAS, sanatate, CCI FNUASS (nu stiu ce-i asta) dar este 49 RON/luna, fond accidente, fond solidaritate si fond garantare salarii. La un venit net de 3.976 ron statul a luat 1.736 de la mine si 1604 de la firma, adica 3.340 ron... adica eu am luat 54,35 si statul 45,65 %. din astia 54,35 ramasi mie incepe distractia cu taxe si impozite directe si indirecte, accize, obligatii deghizate in abonamente si asigurari si se ajunge lejer la 72,8%...

Anonim spunea...

In privinta asigurarii de sanatate la privat versus stat, sa te vad eu daca ai un accident de masina si ai nevoie de un transplant cum o sa il primesti de la asigurarea ta privata!

Popescu spunea...

IE: ce faci, ai abandonat baricadele, tocmai acum pe agitatia asta?

Informatii-economice spunea...

@popescu - din pacate timpul nu-mi mai permite sa citesc pentru a avea ce scrie. Am inceput de mai multe ori sa scriu dar nu am reusit sa termin.
Vad insa ca suntem in program. Urmeaza lovitura din Europa ca pietele sa se blocheze... si asa cum se stia de prin mai, Franta e pusa pe lista "Acuzatilor" fiind singura destul de mare sa compenseze geopolitic problemele din US.

Ne asteapta vremuri interesante!