Citeam astazi cum aurul creste, argintul a ajuns la maximul ultimilor 30 de ani iar... iar toate astea sunt din cauza nebuniei din Orientul Mijlociu...
Si incercam sa rememorez care au fost efectele "revolutiilor" din ultima vreme... Prin anii '89 revolutiile din estul Europei au produs un nou debuseu pentru produsele statelor dezvoltate, prin anul 1992 a inceput razboiul din Iraq... care din nou, nu a condus la miscari majore pe piata metalelor pretioase... Imi mai amintesc si despre revolutiile portocalii... si nici ele nu au modificat mare lucru pe aceasta piata.
Asa ca ma intreb, de ce sa creasca preturile tocmai acum!
Ziaristul ne ofera raspunsul: “If you see violence, you would buy gold expecting that the domestics would buy gold,”...
adica daca vad ca lumea se bate pe strada, eu as prefera sa imi cumpar aur deoarece este mai sigur decat... sa zicem... sa transfer banii intr-un cont de peste hotare, intr-o moneda stabila...
La urma urmei, sansele sa-ti fure cineva cardul sunt mult mai mari decat sansele ca cineva sa-ti ia aurul... nu-i asa???
In plus, suntem anuntati, din nou, ca aurul creste dupa ce ajunsese la maximele istorice si a luat-o in jos iar argintul tocmai a trecut de maximul ultimilor 30 de ani...
Cum ar fi sa va fi spus in 2008: imobiliarele au ajuns la maxime istorice in Romania si din cauza ca se asteapta un razboi, preturile vor continua sa creasca pe termen nedeterminat deoarece oamenii vor avea nevoie de locuinte...Cumparati!
Nu neg ca Aurul e intr-o miscare pozitiva ce va mai dura un pic. Nu neg nici ca Argintul e intr-o astfel de miscare... dar neg faptul ca aceasta miscare ar avea ceva de-a face cu miscarile din Orientul Mijlociu sau ca miscarea aceasta pozitiva va mai dura destul cat sa se merite sa investesti in unul din cele doua, avand in vedere riscurile in ce priveste livrarea, stocarea si asigurarea si diferentele dintre preturile de vanzare si de cumparare.
9 comentarii:
Aurul si argintul cresc atat timp cat Bernake tipareste.
Si daca ai date cand se opreste lumineaza-ne si pe noi.
Peste douazeci de ani cu cat va creste cantitatea totala de aur pe glob? dar cea de dolari sau euro?
Case closed!
@Dan - Aurul si argintul au si scazut cand Bernake a anuntat QE-uri... Daca te uiti spre exemplu in Octombrie 2008, cand Paulson a anuntat celebrul plan ce arunca rapid pe piata 700bill$, aurul a picat de la 930 la 680... adica vreo 25% intr-o luna.
@i-conomics - peste douazeci de ani cu cat va creste numarul total de proprietati imobiliare de pe glob? dar cea de bani printati de Bernake? Nu ar fi mai bine sa bagam banii in imobiliare?...
Metalele pretioase nu sunt investitii. Sunt bani reali(nu moneda). Rolul lor este strict de a pastra puterea de cumparare. Sa te gandesti ca "bagi banii in metale pretioase" pleaca de la premisa falsa ca ele nu ar fi bani...
@Anonim... Sintagma aceasta de bani reali suna foarte asemanator cu ce vad pe site-urile ce vand metale... ai incercat sa platesti taxele sau cumparaturile de la supermarket cu acesti bani reali... macar ca sa vezi reactii?
De-a lungul timpului, "banii reali" au fost constituiti pe rand de piei de animale, sare, grane si multe altele... Diferenta dintre acelea si aur si argint este ca ele aveau si valoare de utilizare, nu doar valoare de schimb.
Cat despre valoarea de schimb, am ciudata impresie ca daca se reintoarce criza, oamenii vor prefera sa-si plateasca datoriile si sa-si pastreze bunurile pe care le folosesc decat sa tina aurul... si atunci sa vezi costuri de tranzactionare!...
Dar poate criza nu se va mai intoarce!
Tocmai asta e si ideea sa, poti sa-ti pastrezi bunurile de necesitate si sa ai posibilitatea sa-ti platesti datoriile. Cine detine metale pretioase (care nu sunt un scop in sine) cred ca o sa aiba o sansa mai mare de a o face decat cei cu bani de hartie.(apropo nici banii de hartie nu au valoare de utilizare)
Cat despre faptul ca nu se poate plati direct cu ele: exista "case de schimb"
@Anonim... stii ca la fel poti gandi si despre alte bunuri... imoiliare, actiuni sau "commodities"...
Diferenta e ca acelea au si valoare de utilizare adica in cazul in care inflatia galopanta dureaza doar 3 luni... nu ramai cu ghiulurile:)
Cat despre casele de schimb, in general cand piata este mica exista problema costurilor de tranzactionare care te doboara.
Daca activul detinut a crescut cu 20% dar tu ai costuri de tranzactionare de 30%... iesi in pierdere!
bani... reali
@AC - ai vazut cum chiar si dupa experienta cu imobiliare, oamenii inca mai cred ca orice atinge "Mazimele istorice" reprezinta o crestere sustenabila pe termen lung?... Ce crezi ca determina acest comportament?
Mai mult, majoritatea investitorilor intra intr-un activ doar atunci cand acesta "a confirmat" tendinta asa ca se afla in apropierea topului...
Trimiteți un comentariu