marți, 8 februarie 2011

De ce Analiza Tehnica functioneaza asa de bine

Probabil ca ati vazut iar si iar cum economisti cu experienta se insala amarnic in privinta si cum Analisti ai pietelor ce se bazeaza pe analiza tehnica au dreptate. Raspunsul vine din punctul meu de vedere din mai multe domenii pe care voi incerca sa le enumar:

De ce functioneaza analiza fundamentala mai rau decat ne-am astepta...
1. In conditiile unei economii globalizate ce a devenit deosebit de complexa, analiza fundamentala trebuie sa tina cont de un numar mult prea mare de variabile. Totusi, orice model care poate avea ca finalitate o previziune poate tine cont de un numar relativ redus de variabile. Cu cat numarul de variabile introdus intr-un astfel de model este mai mare, cu atat probabilitatea cu care poate fi garantat statistic modelul scade... si de aceea, nu se poate lucra cu multe variabile

2. Datele disponibile pentru orice fel de model sunt de prea multe ori... totally fucked up! seriile sunt scurte (in special in cazul Romaniei), de multe ori incomplete si de multe ori cu modificari de metodologie... cu alte cuvinte, nu te poti baza pe ele.

3. De foarte multe ori avem modificari a mai multe variabile cu efecte opuse, in acelasi timp... Din nou, doar un model poate arata in astfel de conditii care e efectul fiecarei variabile

4. De cele mai multe ori modificarile unei variabile sunt asteptate de catre specialisti intr-o masura mai mica sau mai mare. Se considera ca agentii economici iau deja masuri atunci cand estimeaza schimbari pentru a fi oarecum in fata pietei si a profita de ce se va intampla... in aceste conditii, s-ar putea ca modificarea unei variabile de pe piata, in conditiile in care ea a fost anticipata, sa fi creat deja efectele. In plus, modificarea unei variabile cu un delta mai mic decat cel asteptat poate crea efecte ciudate... in sensul efectului traditional asteptat deoarece totusi s-a modificat ceva si in sens invers efectului respectiv deoarece asteptarile erau mai mari asa ca efectul deja produs de asteptari e mai mare decat efectul generat de modificarea efectiva.

5. Cercetarea economica e de prea multe ori "conjuncturala"... adica atunci cand este sponsorizata cercetarea dezvoltarii durabile, toti economistii se concentreaza pe asta desi suntem in recesiune, premiul Nobel il ia un economist ce a studiat ciclicitatea economica dar nu a anticipat criza, in perioadele de crestere rapida principalul subiect cercetat e... cresterea... in perioadele de criza incep conferintele despre... criza etc. In aceste conditii si teoriile economice pe care se bazeaza fundamentele sunt... conjuncturale.

6. Informatiile economice continute in variabile depind de variatiile acestora. In conditiile in care o variabila e constanta sau are o crestere stabila intr-o perioada, informatia adaugata de aceasta variabila e mica. Cu alte cuvinte, daca nu ai perioade destul de mari din tot felul de perioade economice pentru a putea face corelatiile... datele nu inseamna foarte mult.

7. Modelele de tip VAR sunt de obicei folosite dar acestea se apropie destul de mult de analizele tehnice.

8. Modelele considera agentii economici mult mai rationali decat sunt acestia de fapt!

Cu alte cuvinte, analiza fundamentala, desi e foarte buna in general, nu poate previziona variatiile pe termen scurt si se incurca de multe ori si in cazul variatiilor pe termen lung. Totusi, e un instrument ok pentru a vedea tendinta generala a perioadei viitoare.


De ce functioneaza bine analiza tehnica:
1. Este destul de simpla pentru a fi inteleasa de destul de multi.

2. Economia este ciclica, urmand anumite patternuri asa ca poti extrage informatii importante din aceste patternuri

3. Cum un numar mare de agenti economici inteleg acelasi lucru din acelasi pattern, miscarile lor colective produc efecte pe piata (ex: daca toti considera ca un anumit nivel reprezinta un nivel de rezistenta important, toti vor vinde in apropierea acelui nivel, transformandu-l intr-o rezistenta importanta)

4. Simplificand realitatea in mod grafic poti observa mai multe corelatii cu perioadele trecute decat ai putea prinde intr-un model, chiar daca nu vei putea garanta aceste corelatii

5. Se bazeaza in multe cazuri pe miscari psihologice imposibil de cuantificat intr-un model. Daca va veti uita pe statistici, oamenii par mai nefericiti acum decat in perioada comunismului desi coada la carne sau la paine nu mai exista, pentru a-ti lua o masina nu trebuie sa te trezesti timp de multi ani la 2 noaptea ca sa fii acolo cand se striga lista... Totusi, intr-un model pesimismul de acum ar parea mai mare decat cel de atunci.

6. Ciclicitatea "sentimentelor pietei" este mai usor de modelat grafic decat matematic... Acum spre exemplu se vorbeste foarte mult despre "Frugality Fatigue"... sau cum oamenii au obosit sa fie pesimisti asa ca incep sa cheltuie chiar daca previziunile nu sunt tocmai pozitive. E usor de vazut asta pe un grafic si de dat seama ca probabil suntem intr-un bull-trap dar e foarte greu de vazut asta intr-un model.

Cu alte cuvinte "graficul" si Analiza Tehnica sunt metode nestiintifice ce pot da instructiuni referitoare la evolutia viitoare a pietei cu o frecventa mult mai mare decat ar reusi vreodata Analiza Fundamentala si modelele economice.
Totusi, in ce priveste tendintele mari, Analiza fundamentala isi poate spune cuvantul.

Niciun comentariu: