luni, 13 septembrie 2010

A'nceput deja sa cada, un oras... acum a stat.

Am tot vorbit despre gresala "specialistilor" de a salva ce nu ar trebui salvat, punand mult mai multa presiune asupra tuturor. Am mai vorbit despre faptul ca un sistem Ponzi nu poate functiona la nesfarsit si ca la un moment dat pica precum Caritas-ul mioritic.
Am mai vorbit si despre cat de dificila este situatia statelor americane si cum situatia din Europa este doar o gluma comparativ cu ce e peste ocean.

Acum a venit momentul in care inca un oras trebuia sa dea faliment, nemaiputand plati datoriile acumulate cu veniturile pe care reusesc sa le obtina. Orasul se numeste Harrisburg si se afla in Pennsylvania. Acum a primit un bailout in ultimul minut din parta statului pentru a isi putea plati datoriile pe termen scurt. Aceasta e cea mai trista veste... pentru a imprumuta pe viitor bani necesari rostogolirii datoriilor va fi din ce in ce mai greu. Sa sporeasca veniturile... m-as mira! Are la fel de multe sanse sa isi plateasca datoriile dupa primirea acestui bailout cat are sa castige acea suma la Loto. Cu alte cuvinte, acest mic bailout sunt doar bani ai contribuabililor din intreg statul, aruncati pe o investitie publica intr-o localitate. Un fel de "toti romanii platesc primaria din Caracal... de care se bucura doar locuitorii din... Caracal" (Caracalul e doar un exemplu).

Problema este ca sunt foarte multe orase (si chiar state) aflate in situatia Harrisburg. Ma intreb care dintre ele se va dovedi la fel de dispensabila ca si Lehman? Deocamdata majoritatea statelor se lupta sa nu dea ele tonul in ce priveste plata datoriilor acumulate din bonduri... pentru ca nu da bine la imagine si dauneaza tuturor.

Niciun comentariu: