vineri, 20 august 2010

Efectele interesante ale crizei - cresterea satisfactiei din lucruri marunte!

Ce este logic sa se intample atunci cand stirile negative inunda piata, oamenii privesc cu teama catre ziua de maine, banii din buzunar sunt mai putini si din ce in ce mai nesiguri in timp ce munca e din ce in ce mai multa?
Logic ar fi sa creasca insatisfactia, nivelul supararilor si dorinta de mai bine...
Totusi, creierul uman nu lucreaza chiar asa!
Dupa un raliu global al preturilor si salariilor care, ca de obicei, s-a simtit in Romania mai bine decat in alte locuri, managerii de HR isi vad misiunea indeplinita fara sa miste un deget!
Oamenii sunt mai satisfacuti de locurile de munca si de salariile lor... oricare ar fi acestea. Oamenii sunt mai satisfacuti de programul de lucru, chiar daca muncesc mai mult pentru a suplini si treburile colegilor care au plecat...
Nu o spun eu! O spune Gallup printr-un studiu de piata efectuat in randul persoanelor care muncesc.
Sursa - Gallup.com

Din cauza faptului ca se compara cu cei "mai oropsiti" decat ei, someri mult mediatizati si persoane care au ramas in strada, oamenii realizeaza ca nu e nevoie sa isi schimbe masina la fiecare 3 ani, ca mobilierul si decoratiunile cumparate acum 5 ani inca mai sunt bune si nu necesita schimbarea, ca si casa arata ok si nu au nevoie de alta, nici macar ca si "investitie"... iar locul de munca este ok chiar daca nu li se dubleaza salariul anual.

E foarte interesant cum nevoile sunt dinamice si cum depind de variabile sociale (cu cine te compari si ce stii despre cei cu care te compari). Ati vazut persoanele nostalgice dupa comunism? problema lor de cele mai multe ori nu e ca atunci aveau mai mult sau mancau mai bine... ci ca atunci erau mai aproape sau mai sus fata de medie comparativ cu acum.

Ma intreb daca toata aceasta stare de satisfactie este buna... Intr-adevar, acum ne comparam si cu cei care raman someri dar in continuare exista cei care baga mana in buzunarul nostru... si iau chiar mai mult decat luau odata... chiar daca noi dansam dansul pinguinului de satisfacuti ce suntem...

Ma intreb mai mult daca aceasta satisfactie va duce la un transfer al veniturilor din partea satisfacuta catre partea ce poate profita de aceasta satisfactie sau chiar va duce la un downshifting general (si care ar fi benefic pentru toata lumea, inclusiv pentru planeta, chiar daca nu ar aduce mult asteptata crestere economica).

Ca sa inchei din nou vesel (se apropie vacanta si pentru mine:) mi-am amintit de asta:

In plină criză se intalnesc doi manageri si incep să discute despre problemele firmelor.
- Auzi, tu iti mai plătesti angajatii?
- Nu. Tu ii plătesti?
- Nu, nici eu.
- si continuă să vină la muncă si ai tăi, nu-i asa?
- Da, vin constiinciosi.
- Stii ceva? Eu cred că ar trebui să le cerem o taxă de intrare in firmă.

Niciun comentariu: