joi, 8 iulie 2010

Ce s-a schimbat de la inceputul crizei...

Vorbesc cu oameni care imi povestesc cum criza s-a incehiat si ne asteapta din nou cresterile... Citesc ziare online si vad ca oamenii debordeaza de optimism, cel putin pana cand se anunta modificarea TVA, cand dau cu totii fuga la casele de schimb)...
Citesc despre situatia internationala si ma bucur sa vad optimism... Observ cum in anumite tari piata imobiliara si-a revenit pana la nivelul de dinainte de criza (via Hymerion)... observ cum cautarile pe google dupa Economic depression au revenit la nivelul de dinainte de 2008, semn ca oamenii se gandesc din ce in ce mai putin la aceste probleme economice.



Khris ne spune cum "graficul care ne da fiori", publicat de ZF e doar o gluma... Observ si cum S&P variaza de aproape un an in intervalul 1- 1.2k, dupa ce cazusera de la 1.6k la 700... Si ma gandesc daca nu cumva toti acesti oameni au dreptate!!!...
Am avut o criza provocata de niste instrumente financiare pe care nimeni nu le intelegea pe deplin... si care inca exista... si pe care inca nu le inteleg cei care le cumpara si cei care le detin...
Am avut o criza cauzata de credite date unor persoane care nu le puteau plati cu adevarat, intr-un joc Ponzi la nivel planetar... Un sistem care se baza pe cresterea economica continua... si mai avem un varf de plata in 2011, in conditiile in care din 2010 incep sa creasca ratele... Si mai avem datorii cascadate pentru anii urmatori!

Dar acum cifrele arata ok, suntem pe o usoara crestere asa ca multi spun ca ce era mai greu a trecut!

Intrebarea mea este ce s-a schimbat fata de inceputul crizei?
Cum aceasta criza a avut motive reale de aparitie, motive care inca mai exista, ce ii face pe oameni sa fie atat de optimisti?

Da, cu totii ne dorim sa iesim din criza! Cu totii ne dorim sa incepem din nou sa crestem dar exista o mare problema! Trebuie sa fim realisti in privinta momentului.
Cand stii ca vei cadea la un moment dat in apa incerci sa inveti sa inoti, iti iei un colac de salvare langa tine, iti unfli vesta, tragi o gura mare de aer iar cand ai atins apa iti tii respiratia cat poti... de preferinta pana cand ajungi din nou la suprafata.
Ce se intampla insa cand toti iti spun ca nu exista apa? Nu iti iei nici o masura de precautie, nu ai colac de salvare, nu stii sa inoti si nici macar o gura de aer nu mai apuci sa tragi!

In general guvernele vor sa insufle optimismul pentru a stimula cererea si pentru a "relansa economia"... Oare e bine atunci cand problemele sunt mari si par sa reapara?

3 comentarii:

florian spunea...

Ma bucur sa gasesc oameni care incearca sa ramana rationali si sa nu se lase condusi de sentimente si de ceea ce si-ar dori din punct de vedere personal sa se intample. Si eu cred ca mai avem de indurat destule si ca nu s-au schimbat esential lucrurile. Dupa cum spuneai intr-un anumit articol, oare incearca (politicieni, bancheri) sa ne faca sa primvim intr-o anumita directie, intr-un anumit mod? Cred ca trebuie sa fim atenti nu numai le mesaj dar si la cine aduce acel mesaj si de posibilele interese ale acestuia.
Foart fain blogul! Keep up the good work!

Anonim spunea...

Cum sa fi trecut de criza cand notiunea care misca planeta in speta energia costa din ce in ce mai mult sa fie produsa..cu alte cuvinte vom ajunge curand sa consumam mai multa energie ca sa producem alta..ceea ce ne va arunca direct in prapastie. Oricum minunata paralela cu apa si colacul...dar ce sa le spui popoarelor...ca ne vom duce naibii in curand..sa tii pui in cap? Cati oare ar intelege asa ceva..sau o alta orientare spre altfel de consum, de energii, de societate? sa ca planul este sa ne trezim peste noapte ca totul s-a nariut si noi toti ar trebui sa ne schimbam cat mai repede pentru binele fiecaruia.

Informatii-economice spunea...

@Florian - Multumesc pentru aprecieri. Am spus de mai multe ori un lucru bine cunoscut: o politica economica de orice fel contine masuri adoptate si masuri anuntate... Anuntarea unei masuri ar trebui sa provoace modificari ale comportamentului deoarece oamenii incearca sa se protejeze sau sa profite de acea masura.
@Anonim - Am vazut de foarte multe ori analize care spun ca pe viitor vom trece printr-o criza foarte grava a energiei si a alimentelor... Nu stiu ce sa cred... Deja exista tehnologii pentru autonomie energetica, tehnologii "energy friendly" etc... Nu sunt aplicate pentru ca ar dauna "greilor" din industria petroliera si din alte resurse...
Iar in ce priveste industria alimentara, aceasta oricum produce mai putin decat ar putea... (vezi suprafetele necultivate sau prost cultivate de la noi si din multe alte tari)...
E discutabil cat de grave vor fi aceste probleme si unde vor lovi ele!