vineri, 14 mai 2010

we have met the enemy and he is... us...

Am gasit si vreau sa shareuiesc cu voi un fantastic articol ce prezinta motivele raliului din ultimul an al burselor, raliu ce a dus la increderea in economia americana (anuntata astazi, care pana acum a crescut de la 56 la 73.3) si care alaturi de cresterea vanzarilor si de reducerea stocurilor duc la o apreciere frumusica a USD. USD-ul s-a apreciat sensibil pe piata interbancara evoluand astazi intre 1.257 si 1.236, dupa ce a mai trecut de ceva praguri de suport printre care unul f important: 1.206, prag sustinut la devalorizarea din Octombrie 2008 cand Euro a scazut de la aproape 1.6$/E.

Aparent motorul mare si greoi al economiei americane pare sa reporneasca dar... articolul pune un "vuploi batran", un fost CEO experimentat in investment banking, in papucii lui Timothy Geithner pentru a vedea strategiile neconventionale de incurajare a economiei. Din acea postura, fostul investitor gaseste solutiile pentru a relansa economia si de a introduce un pic de leverage in conditiile in care ceilalti se tem sa miste.

Articolul este disponibil in original AICI si vi-l recomand cu caldura.

Cel mai probabil veti intelege de ce economia americana e departe de a merita un AAA... Cel mai probabil veti mai intelege si cate ceva din modul in care Europa a fost impinsa sa faca inca o gresala strategica pe termen lung, doar pentru a se proteja pe termen scurt...

Si ca tot vorbim despre AAA, am mai gasit un alt articol foarte HOT... In ce masura firmele de rating isi fac treaba:
Cum ar fi ca firma de rating sa fie aleasa si platita de catre cel care doreste sa fie rate-uit... cat de corecta mai este acea firma? Si daca tot vorbim despre corectitudinea firmei in ce priveste evaluarea unor active financiare, hai sa ne gandim ca o putere chiar mai mare au aceste firme asupra pietelor financiare internationale... Cand fondurile de pensii din intreaga lume sunt obligate sa aibe un portofoliu de AAA-uri, cand bancile sunt impinse catre AAA-uri, cand guvernele primesc imprumuturi la dobanzi diferite functie de evolutia ratingului...

3 comentarii:

Radu spunea...

Exceptional blog.

Marturisesc ca e singurul blog pe care l-am pus la Bookmarks langa Business Week si inca vreo cateva site-uri din specialitatea mea.

R.

Informatii-economice spunea...

Multumesc mult Radu. Am inceput sa postez articole acum vreo 2 saptamani asa ca ma bucura mult sa vad ca sunt oameni care apreciaza ce scriu.
Sa stii insa ca sunt mai multe bloguri economice foarte bune. Multe dintre ele pot fi vazute in josul acestei pagini.

iani velciov spunea...

Am pus un semn de carte la acest cont ... sa vad daca ma va satisface intelectual sau delete...