duminică, 9 mai 2010

"Nici un roman nu va plati" vs. "scadem salariile cu 25% si pensiile cu 15%"

Asa cum deja ati citit, presedintele Romaniai a anuntat ca diminuarile de salariu si diminuarile pensiilor se vor face pentru a acoperi cele 10 miliarde de Euro pe care Romania trebuie sa o plateasca anul acesta, ca parte a datoriei publice rostogolita pe termen foarte scurt de ministrul Pogea. Din cei 10 miliarde, s-ar parea ca 1.8 miliarde reprezinta doar dobanzile!!!
Facand un scurt calcul ajungem ca fiecare persoana care munceste (singurii care pot plati acest imprumut), trebuie sa dea o rata de 370 euro lunar pentru datoria de anul acesta sau sa rostogoleasca mai departe imprumutul, in conditiile in care piata cere acum randamente mult mai mari iar noi am intrat intr-o zona nesigura.

Ca toti oamenii care "au incredere" in ce le spun guvernantii, eu nu stiu pe cine sa mai cred...

Ma tem ca va afla Boc de enormitatile pe care le spune Base si vom ajunge la certuri intre conducatorii Romaniei! :))
Ce va spune acum premierul Boc, cel care sustinea: "Returnarea imprumutului ii apartine BNR. Si vreau sa fiu iarasi foarte clar: Niciun roman nu plateste niciun cent, niciun leut dobanda pentru banii pe care ii returneaza BNR la FMI, pentru ca tot BNR ii imprumuta pentru consolidarea rezervelor valutare ale tarii, in conditiile in care ei isi diminueaza rezervele minime obligatorii.". Declaratia a fost preluata de multe ziare asa ca tind sa o cred. In plus, vine de la premierul Romaniei... persoana desemnata de presedinte sa conduca executivul acestei tari!
Ii va explica el presedintelui cum e cu acest imprumut si cum de fapt doar BNR il va plati asa ca nu este nevoie de taieri salariale si de pensii?

Va veni dl. Boc sa isi ceara scuze in fata poporului pentru ca nu a fost in stare sa faca niste calcule si nu a inteles cum functioneaza o tara... cine plateste pe cine?
Va retrage dl. Basexu cele spuse si isi va cere scuze pentru starea de tensiune creata in tara?
Sau poate ca vom continua in dulcele stil romanesc mintind in continuare electoratul si "dand vina pe ei pentru ca ne-au crezut"???!!!...
"Una dintre concluziile deciziilor este că trebuie să nu ne mai amăgim, să nu mai vindem falsul românilor, când suntem în campanie electorală. Banii care s-au dat pentru mărirea salariilor şi pensiilor, din păcate, astăzi, se răzbună." mi se pare cea mai domagogica afirmatie a presedintelui!!!

A cui campanie electorala?...

Ce-i cel mai rau este ca cel mai probabil nu vor reusi nici sa diminueze salariile, nici sa scada pensiile.
Motivul este simplu: Nu exista nici o baza legala pentru asta! Salariile reprezinta drepturi castigate de catre "ilustrii" salariati publici, asa cum ii numea presedintele, si pentru a le scadea ar trebui efectuate fie anexe voluntare la toate contractele de munca ale bugetarilor, fie concedieri colective! Oare cat de dornici sunt bugetarii sa-si diminueze veniturile? In cel de-al doilea caz, asa cum bine se stie, trebuie acordate salarii compensatorii si ajutor de somaj care oricum vor lovi sensibil bugetul, desi acei oameni nu vor mai munci.
In cazul taierii pensiilor exista deja un precedent nereusit! In Letonia, Curtea suprema de justitie a declarat diminuarea pensiilor ca fiind impotriva drepturilor omului, obligand statul sa plateasca atat pensiile restante cat si penalitati de intarziere.
Adevarul este ca la fel de (i)legal dar ceva mai moral ar fi si nationalizarea conturilor bancare a celor ce incaseaza comisioane din contractele de asfaltare, distributie de gaz de la rusi, distributie energie electrica, privatizari, rambursari de TVA sau pur si in general comisioane din contractele cu statul.
Unde va duce insuccesul aplicarii acestor masuri? Pai e simplu! La un nou imprumut, o degradare a ratingului Romaniei... ce se poate face pentru a restructura Romania?... O lista de propuneri in postul urmator!
Intre timp, ma intereseaza parerea voastra in ce priveste viitorul. Ajutati-ma cu un raspuns (multiplu) la intrebarea de mai jos:



4 comentarii:

Unknown spunea...

Solutia tuturor problemelor ar putea fi oare dezvoltarea unei noi economii inchise? De ce sa se mai recunoasca luarea imprumuturilor FMi in conditiile in care banii cu adevarat s-au dus catre sustinerea balantei de plati? Astfel banii care au intrat in tara STIM CU TOTII CA NU MAI SUNT SI au plecat deja pe achizitia de masini atatia ani(acum sunt 7 milioare de masini in RO), electrocasnice, mancare si energie! Ca atare banii sunt deja si returnati! Iesirile au fost in general de produse brute (resurse naturale) si munca (lohn, produse software). Nu mai inteleg ce vor? Noi nu putem sa facem bani din nimic, EUR si USD! Criza este falsa! Afara cu FMI-ul!

Unknown spunea...

Scaderile astea de salarii si pensii ca de altfel si somajul sunt cerute de FMI pentru a reduce consumul (neluand in calcul disparitia unor oameni!). Nu vom mai importa (nu stiu cum ca s-a reusit sa devenim dependenti de producatorii de energie, carne, alimente), de exportat mai exportam inca ... (sa caute cineva linkul cat), rate platim iar majoritatea banutilor care intra vor pleca frumusel exfoliind ultimele resurse. Astept si marile oferte pentru ultimele privatizari(un idiot ca Patriciu le propavaduieste cu titlu de salvator) vanzarea sediilor unitatilor administrative, hai cu Rosia Montana (de unde nu o sa iasa nimic statului cu siguranta), privatizam pe vreo 100 milioane Centrala de la Cernavoda(ca e criza si subevaluatorii Big4 se pricep la d-astea), dai cu sarea, da-i cu Posta, dam si CFR-ul, privatizam toate unitatile de furnizare a apei.

Dupa 20 de ani de la caderea comunismului, averea publica devine averea unor sarlatani internationali si catorva elemente locale.

Anonim spunea...

http://www.gregpalast.com/the-globalizer-who-came-in-from-the-cold/

Informatii-economice spunea...

@Intelligente - Economia deschisa are si foarte multe beneficii! Gandeste-te ca in lipsa concurentei externe e foarte probabil ca acum sa fi avut in continuare de ales intre Dacia 1310 si Lastun. Concurenta in general este buna, chiar si cea externa. Mai mult, gandeste-te ca multe tari nu au destule resurse pentru a supravietui.
In ce priveste opinia ta despre globalizare, partial ai dreptate: regulile si institutiile au fost desenate de cei puternici pentru a le servi interesele. Vezi aici o carte ce da un raspuns intrebarilor tale. De asemenea aici gasesti o alta carte completa care iti sustine pctde vedere.

Totusi, hai sa ne amintim ca nimeni nu ne-a obligat sa apelam la FMI sau sa ne cumparam o masina.

In ce priveste masinile, schimburile sunt o premisa a acordarii unor imprumuturi - vezi aici.