joi, 20 mai 2010

Ce e de facut? - ep. 1

Cam asa arata ieri piata CDG... Autocare peste autocare, grevisti peste grevisti, toti porniti pentru a castiga o Romanie mai buna... Astfel de stiri ne aduc in atentia intregii lumi.
Ma asteptam sa iasa scandal mare dar in dulcele stil romanesc a iesit doar Show... Concert Smiley, dansul pinguinului, o bericica bauta de protestatari la CityGrill, terase pline in Herastrau etc... parca as protesta si eu pentru o zi libera, cu plimbare inclusa la capitala.

Ne plangem cu totii de greselile facute de guvernanti si de jocul prost al echipelor romanesti. Apoi tragem o bere si uitam. Dupa care se mai ia o masura gresita, mai suntem o data furati, injuram din nou, amenintam, bem si uitam... Cele mai citite articole sunt cele in care injuri si faci mishto de cineva... cele mai citite bloguri sunt ale unor persoane care invita la cresterea frustrarilor tuturor!
Am propus pe blogul unui trader pe care il apreciez destul de mult sa nu ne mai limitam doar la analize si prognoze... sa mergem ceva mai departe catre propunerea unor solutii...
E foarte usor sa prevezi ca un meci Romania - Italia se va termina cu romanii care vorbesc despre greselile de arbitraj si de lipsa norocului:)... e ceva mai dificil sa gasesti solutia ca echipa noastra sa castige...
Cineva mi-a spus acolo ca blogosfera e locul ideal pentru un brainstorming pe aceasta tema.
Contez in aceste conditii pe voi pentru a ma ajuta.

Hai sa expunem datele problemei:
O tara cu o datorie publica de aprox 25% din PIB (mult mai putin decat alte tari sau decat criteriile de convergenta), cu o datorie totala de 75% din PIB (din nou nu foarte indatorata), care a crescut in ultima vreme datorita cresterii datoriilor, cu un spike de plata de 10.5mld Eur anul acesta.
Se vorbeste despre un aparat bugetar supradimensionat (nu foarte mult uitandu-ma pe benchmarkuri), destul de ineficient (aici da, cred ca asa este), despre o zona neagra si gri a economiei la nivel de 30%, inca un 20% din PIB in autoconsumul rural, motiv pentru care nu reusim sa adunam mai mult decat 32% la buget. Destul de credibil zic eu avand in vedere ca angajatul plateste la bugetul consolidat aprox 30% din salariu, angajatorul inca 30%, apoi mai platim cu totii inca 19% TVA si totusi... intr-un final se colecteaza doar 32% din tot ce se produce (mai putin decat in majoritatea tarilor care sunt pe la 40%)
Se mai vorbeste ca fiecare achizitie publica ajunge sa coste de intre 4 ori si sute de ori mai mult decat ar trebui dar exista si voci care spun ca nu de acolo se fura averea Romaniei deoarece potentialul furt de acolo e de doar 1% din PIB.
1% din PIB cat se poate fura din investitiile publice + cat se mai fura prin evaziuni si prin contractele facute de regiile autonome monopol cred insa ca pot ajunge pe la 4-5% din PIB.
Cu alte cuvinte, aparent, daca premisele sunt corecte, daca s-ar fura 1/2 din cat se fura acum (nu se poate sa fie totul corect nici macar la case mai mari) si s-ar aduce o mica parte din economia neagra in zona gri sau chiar la suprafata, nu doar ca nu ar mai fi nevoie de taierile de anul acesta dar am avea si o baza buna de crestere viitoare (eficienta cheltuielilor publice). In plus, daca s-ar atrage mai multi bani din fonduri europene, economia noastra s-ar putea relansa. E stupid sa fim un contributor net la bugetul Uniunii si sa taiem salariile!!!
Cu cei 5 miliarde eur de la UE, cred ca s-ar putea fura chiar 75% din cat se fura acum si tot am sta bine!

Concluzie partiala: 
Sindicalistii au toate motivele sa protesteze! nu (doar) salariile lor prea mari fata de cele din sectorul privat sunt de vina pentru problemele economice ale tarii ci si prostul management.
Iar solidaritate in timp de criza inseamna ca de obicei ca cei mai slabi platesc pierderile cauzate de cei mai puternici... in perioadele de boom... fiecare pentru el!

Propunerile guvernului... sunt in acelasi stil managerial abordat pana acum: nu avem nici o viziune, nu suntem economisti, stim ceva contabilitate, FMI ne cere un anumit deficit, ne-a prins ca nu am declarat dobanzile in deficitul de pana acum pentru ca le-am rostogolit in continuare... asa ca nestiind cum sa obtinem venituri mai mari din economie ci doar din afacerile proprii (ale nepotilor si matusilor), taiem cheltuieli...
Ne-au avertizat economistii ca indesam Romania si mai rau in recesiune dar... cat mai sunt bani de borduri e ok!

Postarea aceasta face parte dintr-o serie de mai multe care isi doreste sa gaseasca solutii pentru problemele Romaniei, alaturi de cititorii acestui blog. Pe masura ce apar si celelalte posturi, voi include in fiecare linkuri catre precedentele si urmatoarele.

In alta ordine de idei, stiti ce a zis mama lui Boc la nastere?...
A zis "aleg raul cel mai MIC"...:))


Episodul 2 analizeaza Obiectivele ce ar trebui urmarite

Niciun comentariu: