marți, 25 mai 2010

buturuga mica... :))

Probabil ca ati vazut cu totii baia de sange de pe cam toate pietele...
Scaderi de 2-3% pe toate pietele (dow -1.98%, S&P -2.02%, ftse -1.87%, DAX -2% etc.) Euro in prabusire fata de USD, BET-FI in scadere cu aprox 14%, o lume complet speriata si un sentiment al investitorilor care se deterioreaza - asta este caracterizarea pe scurt a zilei de astazi!

Motivul acestei deteriorari rapide este cunoscut de toata lumea.
Weighing on the euro was the Spanish central bank's takeover of savings bank CajaSur on Saturday after a failed merger with another regional lender. In a sign of risk aversion, the euro fell broadly as Spain's move highlighted weakness in the banking sectors of some euro-zone members struggling with budget deficits. Investors fear the bank failure may herald a wider banking and credit crisis in Europe.

Situatia este tragica! O Banca Catolica din Spania- CajaSur - a ajuns in faliment dupa lungi negocieri cu o alta banca ce a dorit sa ii preia. Incercarea de preluare nu a aratat posibilitatea restructurarii bancii asa cum s-ar fi asteptat unii ci in principal apetitul europenilor pentru paella, sangria si active toxice din banci.
Era normal ca falimentul unei banci Spaniole ce detinea un procent de mai bine de 0.6% din totalul activelor bancare din Spania:) sa starenasca un val de tristete international, dar nu datorita impactului pe care o banca ce da faliment il are asupra economiei, deoarece falimentul celor peste 64 de banci americane de la inceputul acestui an nu a facut decat sa "purifice" sistemul bancar din State.
Adevaratul motiv al ingrijorarilor a fost acela ca pana si divinitatea are probleme.

Late Friday, CajaSur's board—which includes six priests—notified the central bank that it had rejected the merger, prompting the regulator to jump in. Bishop Demetrio Fernández justified the decision to walk away by saying that the Church "was prepared to lose it all to save jobs at CajaSur."

Daca pana si o banca ce reprezinta dorinta Domnului, condusa chiar de catre un sobor de manageri hirotonisiti de catre biserica catolica, condusi de un episcop, da faliment, oare ce se va intampla cu restul economiei Europene unde "oamenii Domnului" exista dar sunt putini in comparatie cu reprezentantii diavolului ce doresc doar profit... Daca pana si o banca ce aplica un management al riscului bazat pe "pilele de mai sus" si un management al activitatii ce tine cont in principal de salvarea a cateva locuri de munca da faliment... ce se poate intampla cu restul industriei bancare?

Aceasta lupta intre bine si rau pare sa fie castigata in Europa de fortele raului, lucru ce face ca toate bursele sa isi exprime ingrijorarile fata de aceasta situatie. Analistii incearca disperati sa explice cum de buturuga aceea mica din Spania a rasturnat carul mare al economiei mondiale!!!

Nu mai vorbeste nimeni despre scutul antiracheta cu rachete Patriot pe care americanii il instaleaza in coasta rusilor nu mai departe decat in Polonia... Nici de modul in care rachetele de raza medie vor ajuta la apararea de amenintarea Iraniana (dintr-un alt colt al globului)...
Nu mai vorbeste lumea prea mult nici de situatia din Coreea... Intreruperea legaturilor comerciale intre doua state ce se afla in dispute de ceva vreme dupa ce o tara a acuzat-o pe cealalta de scufundarea unei nave militare a trecut aproape neobservata de pietele financiare in conditiile in care toti se gandesc la efectul pe care falimentul unei banci ce reprezinta 0.6% dintr-una din pietele europene il poate produce asupra economiei globale...

In cazul in care nu v-ati dat seama, acele posturi marcate cu :)) in titlu sunt usoare bascalii... Sunt intr-adevar multi investitori care profita in orice moment de posibilitatea de a spune orice lucru negativ si de a modifica "sentimentul pietelor"...
Acele pozitii short nu se acopera singure si desi Euro ar cam trebui sa o ia pe o panta ascendenta pana pe la 1.28-1.3, miscari de genul celei de astazi, alaturi de stiri negative despre Europa si despre persoana care ia masuri impotriva celor cu pozitii short modifica intr-un mod radical perceptia investitorilor. Am cautat astazi anunturile ce au fost facute in perioada in care Dow a plonjat probabil pe baza unui selloff. Eu nu le-am gasit! Poate ma ajutati voi!

Ce urmeaza? Din punctul meu de vedere nu lucruri tocmai bune... Aceasta volatilitate vine pe fondul unor speculatii mari si fac ca multe vesti bune despre economia mondiala sa treaca aproape neobservate: PIB-ul in UK este in crestere, Comenzile industriale in Europa au avut o crestere anuala de aproape 19%, increderea consumatorilor din US s-a imbunatatit iar pretul caselor a crescut usor...
Piata are nevoie insa de o corectie iar aceasta trebuie motivata. Europa a devenit un fel de bau bau asa ca orice partz tras aici prinde ecou in drumul peste ocean si se amplifica.
Europa are la randul ei probleme destul de mari, care desi sunt mai mici decat ale US, nu pot fi rezolvate la fel de usor ca acolo... Problema cea mare a Europei este aceea ca ea nu are conducere. Iar conducerea poate aparea fie printr-un razboi in care "castigatorul ia tot", fie prin consens politic. Hai sa spunem ca a doua varianta pare destul de SF iar prima nu are de ce sa se intample deoarece nu ar rezolva nici o problema ci le-ar agrava pe toate.

Ne asteapta vremuri din ce in ce mai interesante!

Daca imi permiteti si o viziune pozitiva (pe care i-o datorez intr-o mare masura unui coleg), vom avea foarte multe lucruri de invatat din aceasta criza. Problema este ca la lungimea ciclurilor Kondratiev, sansele sa mai traim inca o data o astfel de evolutie sunt destul de mici...
Si cum fiecare criza e altfel, ce invatam acum probabil nu ne va folosi prea mult.

5 comentarii:

BlueSlash spunea...

"Si cum fiecare criza e altfel, ce invatam acum probabil nu ne va folosi prea mult"
concluzia e o parafraza a uneia dintre legile lui Murphy:
Experienta este ceea ce ne lipseste atunci cand avem nevoie de aceasta :P

Informatii-economice spunea...

:)
Ideea despre fiecare criza e diferita e preluata din mai multi economisti care au spus ca nu puteau prognoza o criza a activelor financiare toxice deoarece nu au mai fost astfel de probleme in trecut...
Cat despre ce ne va folosi... oricum uitam repede!

BlueSlash spunea...

pai da. normal ca nu s-a putut prognoza pt ca niciodata nu a fost "uleiul" asa de subtiat ca acum. iar crizele din trecut au avut alte cauze. ironia sortii face ca solutia "miraculoasa" pt iesirea din criza anilor 7o sa fi deschis "poarta" actualei crize.

Razvan Pascu spunea...

Totul e doar specula pe Burse in perioada asta...

Informatii-economice spunea...

@RazvanPascu - ai dreptate, e foarte multa speculatie acum pe burse. Volatilitatea de acum inseamna ca unii castiga iar ceilalti vor pierde...
Sa vedem cum continua distractia:)